Բաղադրամասեր
2 կիլոգրամանոց կաղամբին ՝
700 գրամ կարմիր բազուկ,
1,2 լիտր ջուր,
1-2 հատ սխտոր,
1 հատ կծու պղպեղ,
նեխուր (ըստ ճաշակի),
2 ճաշի գդալ աղ,
7-8 հատ հատիկավոր սև պղպեղ,
7-8 հատ հատիկավոր բուրավետ պղպեղ,
Դափնու տերև, մեխակ (ըստ ճաշակի)
Պատրաստման եղանակը
Նախ ջուրը եռացրեք ՝ վրան ավելացնելով աղը, պղպեղը, մեխակն ու դափնու տերևը։
Պետք է ջուրը թողեք սառի, որովհետև սառը աղաջրի մեջ պետք է թթուն դնել։
Կաղամբն ու բազուկը կտրատել։ Կաղամբը ավելի հաստ կտրատել, իսկ բազուկը ՝ բարակ կլորների։
Սխտորը երկարությամաբ կտրատել, իսկ կծու պղպեղը ՝ կլորակների։
Մթերքները շարեք մեծ կաթնսայի մեջ։
Բազուկ, կաղամբ, բազուկ, սխտոր, պղպեղ և այլն։ Այդպես շարել մթերքները, իսկ վերին շերտը բազուկ։
Լցնել սառը աղաջուրն այնպես, որպեսզի այն ամբողջությամբ ծածկի մթերքը:
Վրան դնել ափսե, ափսեի վրա՝ ծանրություն: Մոռանալ կաղամբի մասին 3 օր, թող խմորումը կատարվի հենց խոհանոցում: Եթե անհրաժեշտություն լինի, ավելացնել աղը:
3 օր հետո կաղամբը կաթսայով դնել սառնարանի մեջ: Իսկ 5-րդ օրը թթուն ամբողջովին պատրաստ է: