Դեղձը արևադարձային շատ համեղ պտուղ է։

 

 

Այնքան համեղ միրգ է, որ կարող ես անդադար ուտել։

Դեղձը նաև օգտակար է մի շարք առումներով։

 

Օգտակար է ստամոքսին, աղիներին։ 

 

 

Պարունակում է կալիում, երկաթ, ցինկ, ֆոսֆոր, մանգան, մագնիում, սելեն և այլն։ Սակայն դեղձը ունի նաև հակացուցումներ։ 

 

Ովքեր ունեն շաքարային դիաբետ պետք է պարտադիր խորհրդակցեն բժշկի հետ, քանի որ այդ հիվանդության ժամանակ լինում են դեպքեր, երբ բժշկի հորդորով պետք է շատ դեղձ ուտեն, այն օգտակար է լինում, իսկ որոշ դեպքերում էլ դեղձը կտրականապես հակացուցված է։

Դա կախված է հիվանդության աստիճանից, անալիզների պատասխանից և այլն։

Դեղձը նաև խստիվ հակացուցված է ալերգիայի ժամանակ։ 

 

 

Նույնը կարող ենք ասել դեղձի կոմպոտի, դեղձի չրի, մուրաբայի և դեղձով պատրաստած խմորեղենների մասին։