Դեղձը արևադարձային շատ համեղ պտուղ է։
Այնքան համեղ միրգ է, որ կարող ես անդադար ուտել։
Դեղձը նաև օգտակար է մի շարք առումներով։
Օգտակար է ստամոքսին, աղիներին։
Պարունակում է կալիում, երկաթ, ցինկ, ֆոսֆոր, մանգան, մագնիում, սելեն և այլն։ Սակայն դեղձը ունի նաև հակացուցումներ։
Ովքեր ունեն շաքարային դիաբետ պետք է պարտադիր խորհրդակցեն բժշկի հետ, քանի որ այդ հիվանդության ժամանակ լինում են դեպքեր, երբ բժշկի հորդորով պետք է շատ դեղձ ուտեն, այն օգտակար է լինում, իսկ որոշ դեպքերում էլ դեղձը կտրականապես հակացուցված է։
Դա կախված է հիվանդության աստիճանից, անալիզների պատասխանից և այլն։
Դեղձը նաև խստիվ հակացուցված է ալերգիայի ժամանակ։
Նույնը կարող ենք ասել դեղձի կոմպոտի, դեղձի չրի, մուրաբայի և դեղձով պատրաստած խմորեղենների մասին։