Այս միջոցը, որի պատկանում է ընդեղենի շարքին և անունը մշընկույզ է շատ հայտնի է տարբեր երկրներում։ Օրինական ֆրանսիական խոհանոցում այն իր ուրույն տեղը ունի։ Բեշամել սուսը և այլ ուտեստներ պատրաստվում է հենց մշընկույզով։
Սակայն բացի տարբեր ճաշատեսակներում հայտվելիս և իր համով զարմացնելիս, մշընկույզն ունի բացառիկ բուժիչ հատկություններ։
Այս համեմունքը թուլացնում է մկանները: Կարող է օգնել նաև իջեցնել արյան մեջ խոլստերինի մակարդակը:
Մշկընկույզը լավացնում է նյութափոխանակությունը, չեզոքացնում ավելորդ թթուները, կանխարգելում գազերի առաջացումը, որովայնի փքվածությունը, դիարեան: Ընդեղենի այս տեսակը նաև հակաբակտերիալ ազդեցություն ունի, կարող է օգտագործվել բերանի խոռոչի վարակների դեմ, ինչպես նաև՝ գինգիվիտի դեպքում:
Մշկնկույզը կարող եք մանրացնել, խառնել ձիթապտղի յուղի հետ և օգտագործել արթրիտի, ռևմատիզմի, օստեոխոնդրոզի դեպքում: Այն կօգնի ազատվել ցավից և բորբոքումից: