Այս ուտեստը հիմնականում տարածված է Հայաստանի հյուսային կողմերում։
Այս իրենից ներկայացնում է շատ պարզ և մինիմալ քանակի բաղադրամասեր պահանջող ուտեստ։
Նշեմ որ Թաթար բորակին ուտելւոց անպայման վրան լցնել հալած յուղ և սխտորով մածուն։
Դուք հաստատ չեք փոշմանի։
Բաղադրամասեր
1 ալյուրին ՝
300 գրամ մածուն,
6 գլուխ սոխ,
16 ճ/գ յուղ,
ջուր,
աղն ու սխտորը ՝ ըստ ճաշակի։
Պատրաստման եղանակը
Ալյուրը մաղել:
Մի փոքր ջրին աղ խառնել, լցնել ալյուրի վրա, խմոր հունցել:
Խմորը պետք է թույլ չլինի:
Բարակ բացել և փոքր քառակուսիներով կտրել:
Ձեռքերն ալյուրոտել, խմորները վերցնել, լցնել սինու վրա, որին ալյուր է ցանված:
Կաթսայի մեջ ջուր եռացնել, մի գդալ աղ խառնել, եռացնել: Խմորիկները եփել աղաջրում:
Մանր կտրատած սոխը յուղով տապակել, մինչև թափանցիկ դառնա:
Խմորները քամել: Ափսեի մեջ լցնել բորակին, վրան առատ սոխեռած լցնել, մատուցել մածունի հետ: