Երբ ձմերուկը քացր և կարմիր է լինում, դրանից ահմեղ բան չկա։
Սակայն կա գաղտնիք, որի միջոցով կարող ենք ընտրել ամենալավ ձմերուկը և որի մասին լռում են թաքցնում վաճառողները։
Կա տարածված մի սխալ գաղափար, որը այդպես չէ։ Շատերն են ասում, որ ինչքան ձմերուկը մեծ լինի, այնքան լավը կլինի։
Բայց այդպիսի բան չկա։ Ցանկալի է չափսը ընտրեք 6-10 կգ-ի մեջ։
Նաև չի կարելի արևի տակ դրած ձմերուկ գնել։ Այն պետք է լինի գետնին ձռած ՝ վրան ծածկ։
Հասած ձմերուկի պոչը չորացած պետք է լինի։ Իսկ եթե նկատում եք, որ պոչը կտրած է, ամենայն հավանականությամբ այն միտումնավոր են կտրել, որ գլխի չընկնեք, որ այն հասած չէ։
Իսկ ամենակարևորը ձմերուկի ձայն է։ Երբ սեխմեք ձմերուկին, պետք է սուլի, իսկ երբ հարվածեք պետք է ինչ-որ խուլ ձայն լսվի։
Գոյություն ունի տղա և աղջիկ ձմերուկներ։ Նշենք, որ տղա ձմերուկը ավելի համեղ է, կարմիր, քաղցր, բարակ կեղևով և քիչ կորիզներով։
Տղա ձմերուկների պորտն ավելի լայն է ու մեծ։
Դե ինչ, մյուս անգամ ձմերուկ գնելիս հետևեք այս գաղտնիքին և ճաշակեք ամենահամեղ ձմերուկը։