Կծու պղպեղի օգտակար հատկությունները
Կարմիր կծու պղպեղում պարունակվող ալկալոիդները նպաստում են օրգանիզմում սերոտոնինի սինթեզին, ինչի ազդեցությամբ ուրախության զգացողություն է առաջանում։
Այս պատճառով կծու պղպեղ օգտագործել խորհուրդ է տրվում ընկճախտի հակում ունեցող մարդկանց։
Ամենահայտնի կծու պղպեղներից մեկը՝ չիլին, նպաստում է կալորիաների այրմանը. այն խորհուրդ է տրվում նիհարել ցանկացողներին։
Ցանկացած ուտեստի մեջ մի քիչ չիլին մոտ 45 կալորիա է այրում։ Այն օգտագործվում է ախորժակը, արյան շրջանառությունը, մարսողությունը բարելավելու և տաքացնող քսուքներ պատրաստելու համար։
Այս ամենից զատ, արդեն գիտական հետազոտությունները ցույց են տվել, որ կծու պղպեղը մեղմում է ցավի զգացողությունը: Այն ցավ չզգալու բնական միջոց է։
Այս ամենը կատարվում է չիլի պղպեղի մեջ առկա կապսաիցինի շնորհիվ։
Վնասկար ազդեղությունը
Կծու պղպեղ չպետք է ուտեքն, խստիվ հակացուցված է կրծքով կեևակրող մայրերին։