Ընկույզի մուրաբան շատերիս ամենասիրած մուրաբան է։ Աjն անչափ համեղ և օգտակար։
Ներկայացնում ենք նկույզի մուրաբա պատրաստելու գաղտնիքները, նրբություններն ու բաղադրատոմսը։
Բաղադրամասեր
1 կգ շաքարավազ ՝
50 հատ ընկույզնին,
750 մլ ջուր,
0,5 թեյի գդալ աղացած դարչին,
մի քանի հատ մեխակ,
2 հատ հիլ
Պատրաստման եղանակը
Կանաչ ընկույզը կլպել, վրան սառը ջուր լցնել և այդպես թողնել 6 օր, ամեն օր 3 անգամ ջուրը փոխել, մինչև որ ընկույզները մուգ գույն ստանան։
Դրանից հետո ջուրը թափել, իսկ ընկույզները գցել կրաջրի մեջ և պարրերարար խառնելով այդպես թողնել 3 օր։
Իսկ կրաջուրը պատրաստել է պետք հետևյալ եղանակով ՝ ՛
0,5 կգ չմարած կիրի վրա լցնել 5 լ սաոը ջուր, խաոնել և հետո.քամել մառլայով։
Այնուհետև ընկույզները սառը ջրով լավ լվանալ,ընկույզները պատառաքաղով ծակել ՝ մոտ 10 հատ, նորից սառը ջրով լվանալ, որից հետո գցել եռացող ջրի մեջ, ավելացնելով շիբ (5 լ ջրին 75 գ շիբ):
Ընկույզը 10 րոպե եփել, այնուհետև քամիչով քամել, փոխադրել սառը ջրով ամանի մեջ և երեք ժամ թողնել։
Պատրաստել շաքարի օշարակ։ Տաք օշարակի, մեջ գցել ընկույզը, ավելացնել մեխակ, դարճին, հիլ (մառլայի տոպրակով), եփել, կրակի վրայից վերցնել և մեկ օր այդպես թողնել։
Այդ գործողությունը կրկնել երեք անգամ, որից հետո մուրաբան եփել մինչև պատրաստ լինելը. ամոքանքով տոպրակը հեռացնել։